NL / PL / EN / ES / RO
Zoeken Menu

Wanneer is een werkgever een eigenrisicodrager voor de Ziektewet?

Eigenrisicodrager voor de Ziektewet

Als werknemer (langdurig) ziek is en zijn contract eindigt, dan kan hij recht hebben op een Ziektewetuitkering. Deze uitkering wordt uitgekeerd door het UWV of door (ex-)werkgever of diens verzekeraar. In het eerste geval betaalt de werkgever, gedurende de maanden dat werknemer in dienst is, premie aan het UWV. Wordt de werknemer ziek, dan zorgt het UWV ervoor dat hij de uitkering krijgt waar hij recht op heeft en dat er re-integratie plaats vindt.

Een werkgever kan er ook voor kiezen om geen premie af te dragen aan het UWV, maar zelf de Ziektewetuitkering te betalen als dat nodig is en ook zelf zorg te dragen voor re-integratie van de werknemer. In dat geval is de werkgever eigenrisicodrager.

Om te weten te komen of de werkgever eigenrisicodrager is, kan de werknemer dat om te beginnen vragen.

De werknemer kan ook op zijn loonstrook nakijken of zijn werkgever premie Ziektewet (ZW) betaalt. In dat geval is de werkgever geen eigenrisicodrager.

Het is ook mogelijk om er via het UWV achter te komen of de werkgever eigenrisicodrager is.

Let op! Het UWV controleert of de werkgever haar taken als eigenrisicodrager goed uitvoert. De hoogte van de door de werkgever vastgestelde vergoeding wordt door het UWV nagekeken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het UWV op telefoonnummer 088- 898 9294

Ben je geholpen met dit antwoord?

Niet geholpen?

Bel onze Helpdesk op 0800-7008 of stuur een e-mail.

Categorie├źn Vragen Overig- niet in de CAO geregeld